Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa szparagowa

Składniki:

  • 45 dag szparagów
  • 2,5 łyżki masła
  • 2,5 łyżki mąki
  • 3 szkl. rosołu z kurczaka
  • sól,
  • pieprz
  • 150 ml chudej śmietanki 

Sposób wykonania:

  1. Obciąć i zachować na potem czubki szparagów, a resztę pokroic na małe kawałki.Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojone szparagi, cebulę i dusić przez 5 min. mieszając co jakiś czas.
  2. Dosypac mąkę i smażyć przez minutę ciągle mieszająć, a następnie powoli dolewać rosół.Zagotować, a pózniej przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 min.
  3. Zupę ostudzić i zmiksować. Przelać z powrotem do garnka dodać czubki szparagów i gotować na małym ogniu przez 2 min.
  4. Przyprawić do smaku vegetą, wlać śmietankę, podgrzać ale już nie gotować. Podawać natychmiast posypując grzankami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *