Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag masła + 2 łyżki
- 40 dag polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- kilika liści włoskiej kapusty
- 2 niewielkie cebule
- 20 dag pieczarek
- 10 dag gotowanej szynki
- 4 łyżki śmietany
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 duży, cienki plaster słoniny
- pieprz
Wykonanie:
Mąkę, sól i masło posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto dodając stopniowo 1/2 szkl wody i rozwałkowac na grubość 2 cm. Odstawić do schłodzenia pod przykryciem.Olej podgrzać na średnim ogniu. Polędwicę obsmażyć ze wszystkich stron. Posolić i odstawić do wystygnięcia. Od czasu do czasu polewać tłuszczem ze smażenia. Liście kapusty lekko obgotować w dużej ilości wody. Następnie przelać zimną wodą, osączyc i zawinąć w ściereczkę.Cebulę, grzyby i szynkę drobno pokroić. Cebulę zeszklić, dusząc w 2 łyzkach masła, dodać grzyby i dusić aż do odparowania. Po wystygnieciu połączyć z szynką, jajkiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać.Na cienko rozwałkowane ciasto nałożyć słoninę, liście kapusty, farsz z szynki i grzybów oraz mięso. Ciasto zwinąć.Roladę nakłuć widelcem. Piec w gorącym piekarniku przez ok. 30 min w twmp. 220 Stopni C. Przed pokrojeniem na porcje odstawić na 20 min.Wspaniała potrawa na świąteczny stół. Życzę smacznego. Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza
1 comment for “Polędwica wieprzowa w cieście francuskim”