Składniki:
- 45 dag szparagów
- 2,5 łyżki masła
- 2,5 łyżki mąki
- 3 szkl. rosołu z kurczaka
- sól,
- pieprz
- 150 ml chudej śmietanki
Sposób wykonania:
- Obciąć i zachować na potem czubki szparagów, a resztę pokroic na małe kawałki.Masło rozpuścić w garnku, dodać pokrojone szparagi, cebulę i dusić przez 5 min. mieszając co jakiś czas.
- Dosypac mąkę i smażyć przez minutę ciągle mieszająć, a następnie powoli dolewać rosół.Zagotować, a pózniej przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 min.
- Zupę ostudzić i zmiksować. Przelać z powrotem do garnka dodać czubki szparagów i gotować na małym ogniu przez 2 min.
- Przyprawić do smaku vegetą, wlać śmietankę, podgrzać ale już nie gotować. Podawać natychmiast posypując grzankami.