Zupa ogórkowa z kiszonym i świeżym ogórkiem
Składniki:
- 20 dag białego mięsa
- 25 dag kwaszonych ogórków
- 1 ogórek surowy
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- ½ łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Umyty kawałek mięsa przełożyć do garnka.
Dodać umytą i obraną włoszczyznę oraz wrzucić listek laurowy i ziele angielskie.
Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu około 1 godziny do miękkości mięsa.
Wówczas dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodać starte na tarce ogórki.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekana cebulę razem z czosnkiem.
Gdy cebula się zezłoci dodać wówczas świeżego ogórka pokrojonego na plastry i dusić kolejne 5 minut.
Przełożyć do zupy i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przed podaniem mięso oraz włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki i powrotem włożyć do zupy.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupa ogórkowa
- Opublikowano: środa, 13, marzec 2013 09:06
- Karolina Pacia
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa