Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa ogórkowa z kiszonym i świeżym ogórkiem

 

Składniki:

 

  • 20 dag białego mięsa
  • 25 dag kwaszonych ogórków
  • 1 ogórek surowy
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Umyty kawałek mięsa przełożyć do garnka.
Dodać umytą i obraną włoszczyznę oraz wrzucić listek laurowy i ziele angielskie.
Całość zalać wodą i gotować na małym ogniu około 1 godziny do miękkości mięsa.
Wówczas dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodać starte na tarce ogórki.
Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekana cebulę razem z czosnkiem.
Gdy cebula się zezłoci dodać wówczas świeżego ogórka pokrojonego na plastry i dusić kolejne 5 minut.
Przełożyć do zupy i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przed podaniem mięso oraz włoszczyznę pokroić na mniejsze kawałki i powrotem  włożyć do zupy.
Posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *