Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa mleczna z kluseczkami ziemniaczanymi

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • Kluseczki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ½ szklanki mleka
  • sól

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Utarte ziemniaki przełożyć na lnianą ściereczkę, odcisnąć sok. Połowę szklanki mleka doprowadzić do wrzenia, dodać do masy ziemniaczanej, posolić, wymieszać. Do ziemniaków z mlekiem dodać jajko i mąkę, wyrobić na gładką masę, jeśli będzie zbyt twarda dodać płynu odciśniętego z ziemniaków.  Wodę doprowadzić do wrzenia, posolić. Z  ciasta formować dowolnego kształtu kluseczki, ugotować. W międzyczasie podgrzać pozostałe mleko, dodać masło i sól, zalać nim odcedzone kluseczki i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *