Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa marchwiowo cytrynowa

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2 szalotki
  • sok cytrynowy do smaku
  • 20 dkg ryżu
  • 4 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

 

 

Sposób przyrządzenia:
Szalotki oczyścić, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę, smażyć chwilę nie rumieniąc. Do zeszklonej szalotki dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, dodać obraną, pokrojoną w cienkie plastry marchewkę, dodać ryż, przyprawić do smaku, gotować powoli około 30 minut. Przed podaniem dodać sok cytrynowy i przyprawić do smaku. Przed podaniem udekorować plastrami cytryny i estragonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *