Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa krem pieczarkowa z jajkiem

Składniki:

 

  • 40 dkg pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 1 pomidor
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić i umyć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić. Pieczarki drobno pokroić dodać do smażącej się cebuli, dusić razem aż cały płyn odparuje. Bulion drobiowy podgrzać, dodać uduszone pieczarki z cebulą, gotować na małym ogniu. Jajko ugotować, obrać, podzielić na ćwiartki. Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, usunąć miąższ, pokroić w drobną kostkę. Zupę zmiksować blenderem, przyprawić, ewentualnie zagęścić mąką. Dodać pokrajane w kostkę pomidory. Podawać z ćwiartkami jajka i posiekaną natka pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *