Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa fasolowa z pieczarkami

Składniki:

 

  • ½ puszki czarnej fasoli konserwowej

 

  • 25 dkg pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 6 szklanek bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła

 

 

Sposób przyrządzenia:
Warzywa obrać, pokroić w paseczki. Oczyszczone kapelusze pieczarek pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać pieczarki, a gdy powstający sos odparuje dodać warzywa, dusić mieszając 5 minut, przełożyć do rondla. Zawartość rondla zalać bulionem drobiowym, jeśli nie był przyprawiony przyprawić, doprowadzić do wrzenia, gotować aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Fasolę dokładnie opłukać z zalewy, dodać do gotującej się zupy, gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę. Jeśli ktoś lubi może zupę zagęścić zasmażka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *