Składniki:
- ½ puszki czarnej fasoli konserwowej
- 25 dkg pieczarek
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 papryki
- 6 szklanek bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:
Warzywa obrać, pokroić w paseczki. Oczyszczone kapelusze pieczarek pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać pieczarki, a gdy powstający sos odparuje dodać warzywa, dusić mieszając 5 minut, przełożyć do rondla. Zawartość rondla zalać bulionem drobiowym, jeśli nie był przyprawiony przyprawić, doprowadzić do wrzenia, gotować aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Fasolę dokładnie opłukać z zalewy, dodać do gotującej się zupy, gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem dodać posiekaną zieleninę. Jeśli ktoś lubi może zupę zagęścić zasmażka.