Ziemniaki otulone boczkiem
Ziemniaki otulone boczkiem4.47 out of 5 based on 214 voters.
Składniki:
-
• 1 kg ziemniaków
• 15 dag wędzonego boczku
• 10 dag cienkiej kiełbasy
• 10 dag żółtego sera
• 1 dymka
• 2 łyżki oleju
• sól
• pieprz
Sos czosnkowy:
• 5 ząbków czosnku
• 2 ziemniaki
• 200 ml oliwy
• 4 łyżki soku z cytryny
-
Ziemniaki obrać po czym gotować w osolonej wodzie ok. 10 min. wówczas odcedzić, przekroić na pół i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie, boczek, kiełbasę oraz ser kroimy w cienkie plasterki a cebulę drobno posiekać.
Następnie na połówkę ziemniaka kładziemy plasterek kiełbasy oraz sera i posypujemy dymką po czym przykrywamy drugą połówką ziemniaka.
Ziemniaki owinąć plasterkami boczku, skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekać ok. 45 min.
W miedzy czasie obrane ziemniaki gotować do miękkości, wówczas je odcedzić i przetrzeć przez sito.
Obrany czosnek rozgnieść i dodać do ziemniaków razem z oliwą.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Sos podawać osobno w sosjerce do ziemniaków.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: środa, 21, styczeń 2009 09:12
- Paulla
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak