Ziemniaczane naleśniki
Ziemniaczane naleśniki 4.51 out of 5 based on 41 voters.
Składniki:
- ½ kg ziemniaków
- 15 dag mąki
- 4 jajka
- 1 szkl. mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- olej
-
Ziemniaki ugotować w mundurkach po czym je odcedzić i gdy ostygną obrać i zemleć w maszynce.
Do powstałej masy wbić jajka, wlać mleko oraz dodać mąkę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową.
Z powstałej masy smażyć placki tak jak naleśniki i smażyć na rozgrzanym oleju.
- Szczegóły
- Kategoria: Ziemniaki
- Opublikowano: piątek, 17, grudzień 2010 10:20
- Alicja Olesiak
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak