Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekany seler

Składniki:

  • 2 średniej wielkości selery
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 10 dkg żółtego sera Gouda
  • 2 średnie cebule
  • 2 pomidory
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Seler umyć, obrać i pociąć w duże plastry, zrumienić na połowie masła i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać posiekać i zeszklić na pozostałym maśle na złocisty kolor, dolać bulion i śmietanę. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać plastry selera. Na wierzch zetrzeć żółty ser i posypać posiekaną natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni C i piec około 25 minut. Po upieczeniu posypać pokrojonymi w paseczki pomidorami, i listkami zielonej pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *