Składniki:
- 2 średniej wielkości selery
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki śmietany 18%
- 10 dkg żółtego sera Gouda
- 2 średnie cebule
- 2 pomidory
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Seler umyć, obrać i pociąć w duże plastry, zrumienić na połowie masła i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Cebulę obrać posiekać i zeszklić na pozostałym maśle na złocisty kolor, dolać bulion i śmietanę. Zagotować, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać plastry selera. Na wierzch zetrzeć żółty ser i posypać posiekaną natką pietruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni C i piec około 25 minut. Po upieczeniu posypać pokrojonymi w paseczki pomidorami, i listkami zielonej pietruszki.