Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z kaszy gryczanej z twarogiem

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy gryczanej
  • 1 ½ szkl. mleka
  • 2 szkl. wody
  • 100 g twarogu
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka śmietany
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki masła

Sposób wykonania:

  1. Kaszę zalać osoloną wodą oraz mlekiem po czym ja ugotować.
    W między czasie twaróg zemleć po czym wymieszać go z jajkiem utartym z cukrem.
    Kaszę odcedzić, lekko ostudzić i wymieszać z twarogiem.
    Powstałą masę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem  i posypanego bułką tartą.
    Wyrównać pierzchnie i posmarować ją jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiec.
    Przed podaniem polać roztopionym masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *