Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wędzona szynka w żurawinowej glazurze

Składniki:

  • 1wędzona surowa szynka
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • kilka gałązek świeżej naci kolendry
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 1 liść laurowy
  • 10 ziaren pieprzu
  • 10 ziaren kolendry
  • 3 ziarna ziela angielskiego

Glazura:

  • 10 łyżek niskosłodzonego dżemu z żurawin
  • kilka listków rozmarynu

Sposób przyrządzenia:
W odpowiednio dużym garnku umieścić szynkę, dodać jarzyny i przyprawy, zalać wrzątkiem w takiej ilości aby szynka była przykryta. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast obniżyć temperaturę i powoli parzyć przez 90 minut. Odstawić do ostygnięcia. Chłodną szynkę wyjąć z wywaru, odkroić skórę i nadmiar tłuszczu pozostawiając cienką warstewkę (około 1 cm). Ponacinać warstewkę tłuszczu w kratkę celem uatrakcyjnienia wyglądu wędliny. Piekarnik nagrzać do temperatury 275 stopni C, szynkę umieścić na blasze do pieczenia i piec przez  około 20 minut aż powierzchnia szynki się zarumieni. W międzyczasie przygotować glazurę. W rondlu wymieszać dżem żurawinowy z rozmarynem i kilkoma łyżkami wody, powoli gotować aż zawartość rondla zgęstnieje, przetrzeć przez sito. Szynkę wyjąć z piekarnika, używając pędzla rozprowadzić glazurę na powierzchni wyjętej z piekarnika szynki, odczekać aż glazura  przeschnie, powtórzyć glazurowanie jeszcze raz. Obniżyć temperaturę piekarnika do 160 stopni C i ponownie wstawić doń szynkę. Piec przez 20 minut razy ilość kg szynki lecz nie mniej niż 60 minut. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Polecam. pychota.
Uwaga: Ja używam glazury żurawinowej lecz można użyć dżemu z innych ulubionych owoców, można też uatrakcyjnić smak szynki rozgniecionym w prasce czosnkiem wymieszanym z glazurą..

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *