Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pachnący bazylią kebab z kurczaka grillowany

Składniki:

  • 75 dkg piersi z kurczaka
  • papryka
  • boczek
  • cebula

Marynata:

  • ¾ szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki jogurtu
  • ¼ szklanki miodu
  • 3 łyżki dobrej musztardy
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu


Sposób przyrządzenia:

Umyte mięso lekko osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, odlać 1/3 szklanki, a resztą zalać mięso, wymieszać, i przykryte odstawić na noc do lodówki. Odlaną marynatę w zamkniętym słoiczku również umieścić w lodówce. Drewniane szpadki do szaszłyków zamoczyć w wodzie. Paprykę oczyścić, usunąć nasiona, pokroić w kawałki odpowiadające wymiarami kostką mięsa. Podobnie pokroić plastry boczku. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry.  Mięso kurczaka osączyć z  marynaty, nabijać naprzemiennie na szpadki z pozostałymi składnikami. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez 8 do 10 minut obracając i smarując odlaną marynatą. Podawać na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *