Składniki:
- 75 dkg piersi z kurczaka
- papryka
- boczek
- cebula
Marynata:
- ¾ szklanki maślanki
- 1/3 szklanki jogurtu
- ¼ szklanki miodu
- 3 łyżki dobrej musztardy
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
- ½ łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Umyte mięso lekko osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, odlać 1/3 szklanki, a resztą zalać mięso, wymieszać, i przykryte odstawić na noc do lodówki. Odlaną marynatę w zamkniętym słoiczku również umieścić w lodówce. Drewniane szpadki do szaszłyków zamoczyć w wodzie. Paprykę oczyścić, usunąć nasiona, pokroić w kawałki odpowiadające wymiarami kostką mięsa. Podobnie pokroić plastry boczku. Cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Mięso kurczaka osączyć z marynaty, nabijać naprzemiennie na szpadki z pozostałymi składnikami. Piec na dobrze nagrzanym grillu przez 8 do 10 minut obracając i smarując odlaną marynatą. Podawać na gorąco.