Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina z groszkiem i grzybami

Składniki:

  • 6-8 pieczarek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 strąki papryczki chili
  • 2 piórka szczypiorku
  • ½ kostki rosołowej
  • 1 szkl. wywaru
  • 2 łyżki smalcu
  • 20 dag mielonej wieprzowiny
  • 1 ½ łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu hoi sin
  • 1 szkl. zielonego groszku
  • 1 ½ łyżeczki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody

Sposób wykonania:

  1. Na rozgrzanym oleju przesmażyć pokrojone grzyby po czym wyjąć a na tej samej patelni rozgrzać smalec, wówczas dodać posiekany czosnek oraz posiekane papryczki chilii, wymieszać i smażyć ok. 15 sekund i wrzucić mięso.
    Po 3-4 min dodać sos sojowy, cukier oraz sos hoisin.
    Całość dokładnie wymieszać i smażyć kolejne 2 min.
    Następnie  dodać groszek, grzyby wywar wymieszany z kostką rosołową, trzymać na ogniu ok. 4-5 min.
    Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 3 łyżkami wody i pozostawić na ogniu do zgęstnienia.

    Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez AnkA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *