Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocny pasztet cielęco wołowy

 

Składniki:

  • 25 dkg cielęciny
  • 15 dkg wołowiny
  • 20 dkg mięsa drobiowego/ pierś z kurczaka/
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por/ biała część/
  • kawałek selera
  • 10 jajek
  • szczypta imbiru w proszku
  • 5 cebul
  • ziele angielskie, kilka ziaren jałowca, liść laurowy
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz do smaku
  • ½ szklanki suszonych grzybów
  • kilka listków sałaty lodowej
  • 2 łyżki oliwek

 

 

 

Sposób przyrządzenia:
Mięso i włoszczyznę umyć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, dodać do pozostałych składników. Zalać wodą i gotować, aż mięsko będzie miękkie, doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotować do wyparowania wody, schłodzić przez 24 godziny. Wszystkie składniki zmielić przez maszynkę dwa razy. Dodać jajka, imbir i gałkę muszkatołową. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 1 ½  godziny. Wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować listkami sałaty lodowej i oliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *