Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiejskie pierogi z kasza gryczaną i twarożkiem

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • 1 jajko (roztrzepane)
  • około 1 szklanki ciepłej wody

Farsz:

  • 1 torebka kaszy gryczanej ugotowanej w mleku lub wodzie
  • 1/2 kg sera białego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej mięty (opcjonalnie)
  • sól

Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać miękkie i elastyczne ciasto (przez około 10 minut). Przykryć ściereczką. Przygotować farsz. Ugotowaną kaszę wymieszać z białym serem, jajkiem oraz miętą jeśli jest używana. Doprawić solą. Ciasto rozwałkować, kieliszkiem lub szklanką wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać brzegi w pierogi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę i gotować do miękkości, przez około 3 minuty. Można sprawdzić czy ciasto jest już miękkie, odławiając jednego pieroga na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Pierogi zaraz podawać ze śmietaną, posypać solą i pieprzem do smaku. Pierożki można też odsmażać na rozgrzanej patelni z tłuszczem.
Przepis nadesłany na konkurs „II Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *