Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z ziemniakami i ricottą

Ciasto pierogowe:
2 szklanki mąki
1 łyżka przyprawy kurkumy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła lub oleju
1 jajko + 1 żółtko (roztrzepane)
około 1 szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
3 ziemniaki, ugotowane i ostudzone
1 łyżka orzeszków pinii
100 g sera owczego ricotta w kawałku, tartego*
1 łyżeczka przyprawy kurkumy
sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
oliwa z oliwek
orzeszki pinii zrumienione na patelni
okruchy sera ricotta

Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Orzeszki pinii zemleć w młynku do kawy lub dokładnie rozgnieść moździerzem. Ziemniaki i orzeszki wymieszać z ricottą, kurkumą, doprawić solą oraz pieprzem. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól, masło lub olej, jajko oraz żółtko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 – 10 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać farsz, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi. Gotować do miękkości, przez około 3 – 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać z oliwą, orzeszkami pinii i okruszkami ricotty.
Przepis nadesłany na konkurs „II Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę

1 comment for “Pierogi z ziemniakami i ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *