Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z mieloną wołowina i szynką parmeńską

Nadzienie:

  • 300 g drobno zmielonej wołowiny (użyłam polędwicy)
  • 80 g szynki parmeńskiej
  • 80 ml bulionu mięsnego
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Ciasto pierogowe:

  • 400 g mąki
  • 4 jajka

Dodatki:

  • 80 g roztopionego masła
  • tarty parmezan
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia:
Szynkę drobno posiekać i razem z mielonym mięsem włożyć na patelnię z masłem. Smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut (polędwicę wołową wystarczy smażyć przez 7 – 10 minut), podlewając po trochu bulionem i od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć do miski, ostudzić. Wymieszać z parmezanem i jajkiem. Mąkę wsypać na stolnicę, pośrodku uformować wgłębienie, wbić jajka i wyrobić ciasto. Wygniatać przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na cienki placek. Małą szklanką wycinać kółka, łyżeczką nakładać farsz, zlepiać brzegi w pierogi. Ugotować we wrzącej wodzie, odcedzić, wyłożyć na półmisek, polać masłem, posypać tartym parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis nadesłany na konkurs „II Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę

1 comment for “Pierogi z mieloną wołowina i szynką parmeńską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *