Nadzienie:
- 300 g drobno zmielonej wołowiny (użyłam polędwicy)
- 80 g szynki parmeńskiej
- 80 ml bulionu mięsnego
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Ciasto pierogowe:
- 400 g mąki
- 4 jajka
Dodatki:
- 80 g roztopionego masła
- tarty parmezan
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Szynkę drobno posiekać i razem z mielonym mięsem włożyć na patelnię z masłem. Smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut (polędwicę wołową wystarczy smażyć przez 7 – 10 minut), podlewając po trochu bulionem i od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć do miski, ostudzić. Wymieszać z parmezanem i jajkiem. Mąkę wsypać na stolnicę, pośrodku uformować wgłębienie, wbić jajka i wyrobić ciasto. Wygniatać przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na cienki placek. Małą szklanką wycinać kółka, łyżeczką nakładać farsz, zlepiać brzegi w pierogi. Ugotować we wrzącej wodzie, odcedzić, wyłożyć na półmisek, polać masłem, posypać tartym parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
Przepis nadesłany na konkurs „II Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Olę
1 comment for “Pierogi z mieloną wołowina i szynką parmeńską”