Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Do konkursu

RÓŻOWA POKUSA

Składniki:

             -Szklanka mąki

             -4 duże jajka

             – 1/2 szklanki cukru

             -Płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

Na masę:

             -1L kremówki(30 -proc.)

             -2-4 lyżki cukru

             -50 dag mrożonych malin

Ponadto:

             -tluszcz, szklanka słabej herbaty z cukrem i sokiem cytrynowym, perełki cukrow, listki

              melisy cytrynowej.

Bulion wegetariński z lanym ciastem

Składniki:woda 2 litrywłoszczyzna w słupkach 1 szklankamąka 0.5 szklankijajko 3 sztukiprzyprawyświeża pietruszka Sposób wykonania:Wodę gotujemy i wsypujemy włoszczyznę, przyprawiamy. Gotujemy za warzywa będą miękkie. Z mąki jajek i odrobiny wody mieszamy dość gęste ciasto. Ciast wlewamy na gotujący się bulion i chwilkę gotujemy. Przelewamy do miseczki i posypujemy pietruszka. Smacznego!Przepis nadesłany na konkurs „wiosenny konkurs…

Placek włoski-bakaliowy

 Składniki:
25 dag masła
25 dag cukru
5 jajka
2 łyżki kakao
cukier wanilinowy
100 ml mleka
30 dag maki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
25 dag bakalii
5dag kandyzowanych owoców
syrop pomarańczowy

Sposób przyrządzenia:
Utrzeć masło na masę, dodając stopniowo cukier i żółtka i kakao, na końcu cukier wanilinowy i mleko, wymieszać. Dodać  mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rozdrobnionymi bakaliami i ubitą piana z białek. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i obsypane; mąką formy, piec ok. 1 godz. w temperaturze 180°C. Posmarować syropem wierzch ciasta, udekorować kandyzowanymi owocami.
Przepis nadesłano na konkurs Ekspresowy konkurs bakaliowy przez: Ewa Sidor

Muffinki truskawkowe z kokosową kruszonką

Składniki:
• mąka 38 dkg
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• cukier brązowy 12 dkg
• jajka 2 sztuki
• mleko 250 ml
• olej 120 ml
• esencja waniliowa 1 łyżka
• truskawki 24 sztuki
• kokosowa kruszonka

Sposób przyrządzenia:
Łączymy mokre składniki muffinek z mokrymi a suche z suchymi. Mieszamy w osobnych miseczkach.
Wlewamy mokre do suchych i kilka razy mieszamy – mają być grudki. Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości i wtykamy w każdą pokrojone truskawki. Na górę dajemy kruszonkę kokosową.
Pieczemy 25 minut w temp. 200’c.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Filety z kurczaka z czubrycą

Składniki:
• filet z kurczaka 1 sztuka
• czubryca czerwona 1/2 łyżeczki
• czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
• sos worchester shire 1 łyżeczka
• sól do smaku
• jajko i bułka tarta do panierowania
• olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy na pół centymetrowe kawałki – nie rozklepujemy ich . Doprawiamy je czubrycą, czosnkiem, sosem i solą – odstawiamy na noc. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoto. Podajemy z surówką i ziemniakami lub frytkami.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Czubryca Świetna przyprawa kuchni bułgarskiej.