Składniki:
-Szklanka mąki
-4 duże jajka
– 1/2 szklanki cukru
-Płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Na masę:
-1L kremówki(30 -proc.)
-2-4 lyżki cukru
-50 dag mrożonych malin
Ponadto:
-tluszcz, szklanka słabej herbaty z cukrem i sokiem cytrynowym, perełki cukrow, listki
melisy cytrynowej.
Sposób wykonania:
-Jaja ubjiać mikserem ze szczyptą soli, aż powstanie pułszysta masa.
Ciągle ubijajać,dodawać cukier.Do masy jajecznej dosypywać porcjami mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia.Wymieszać.Przełożyć do natuszczonej tortownicy
i piec 30 minut w temperaturze 180st.Biszkopt przekroić na 3 krążki.
Kremówkę zmiksować z rozmrożonymi malinami (cześć odłożyć do dekoracji)
i cukrem.Krążki kolejno nasączać herbatą i przekładać masą malinową.
Resztę masy posmarować wierzch i boki tortu, ozdobić owocami,perełkami cukrowymi
z melisą. Przepis na 14 porcj, przygotowanie okolo 1,5 godziny.
PRZEPIS NADESŁANY NA.. PIEROGOWY KONKURS PYCHOTKI” PRZEZ-RENATA KAŁUŻNA