Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek włoski-bakaliowy

 Składniki:
25 dag masła
25 dag cukru
5 jajka
2 łyżki kakao
cukier wanilinowy
100 ml mleka
30 dag maki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
25 dag bakalii
5dag kandyzowanych owoców
syrop pomarańczowy

Sposób przyrządzenia:
Utrzeć masło na masę, dodając stopniowo cukier i żółtka i kakao, na końcu cukier wanilinowy i mleko, wymieszać. Dodać  mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rozdrobnionymi bakaliami i ubitą piana z białek. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i obsypane; mąką formy, piec ok. 1 godz. w temperaturze 180°C. Posmarować syropem wierzch ciasta, udekorować kandyzowanymi owocami.
Przepis nadesłano na konkurs Ekspresowy konkurs bakaliowy przez: Ewa Sidor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *