Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec jelenia w śmietanie.

Składniki:

  • Udziec lub łopatka z jelenia do 1 kg (BEZ KOŚCI)
  • 10 dag cebuli
  • 6 dag tłuszczu roślinnego
  • 2 dag mąki
  • 1/8 L śmietany
  • 1/8 L octu (najlepiej winnego czerwonego)
  • 1/4 L wody
  • 5 dag suszonych grzybów
  • Liść laurowy
  • Pieprz ziarnisty
  • Ziele Angielskie


Przygotowanie:

Połowę cebuli pokroić w plastry, wrzucić do wody razem z pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować około godziny uzupełniając wyparowaną wodę. Wystudzić dolać ocet, zalać tym (czyli bejcą) mięso i odstawić do lodówki na 3-5 dni (w lecie na 1-2 dni). Po upływie tego czasu mięso wyjąć, natrzeć tłuszczem, posolić i obtoczyć w mące. Rozgrzać tłuszcz w rondlu (wariant surwiwal: w menażce) do około 250 stopni, zrumienić mięso ze wszystkich stron. Pokroić resztę cebuli w plastry. Wlać do rondla (wariant surwiwal: menażki) trochę wody, dodać cebulę, grzyby i wyłowione z bejcy przyprawy i cebule. Przykryć, dusić tak około 1 1/2 – 2 godzin aż mięso zmięknie, dolewając wody i obracając pieczeń. Gdy mięso będzie miękkie dodać resztę mąki i śmietanę, posolić według smaku, gotować dalej około 15 minut. Mięso pokroić na półmisku (wariant surwiwal: po co kroić?) i polać sosem. Danie gotowe. Podawać z gniecionymi ziemniakami lub makaronem wstążkami (najlepiej Agnesi lub Barilla) i gotowanymi warzywami lub surówką z warzyw.

Sejf-Udin Al-Bolandi Ibn Al-Krolati

Przepis został umieszczony jedynie w celach informacyjno/poglądowych, nie ma na celu promowania kłusownictwa ani innych form łamania prawa RP

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *