Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka w cytrusowej marynacie

Składniki:

 

  • 12 udek
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki

     

    Marynata:

  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka trzcinowego cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sok 1 pomarańczy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne
     

Sposób przyrządzenia:
Udka myjemy, osuszamy i naciermy ze wszystkich stron solą, pieprzem i papryką. Sos sojowy mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny i pomarańczy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do oleju, doprawiamy pieprzem  cayenne, mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy udka i kładziemy je na tacce. Tackę kładziemy na grillu i pieczemy oko. 35 min. kilkakrotnie obracając żeby się równomiernie upiekły.

 

Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez julias

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *