Składniki:
- 12 udek
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- szczypta słodkiej papryki
Marynata:
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka trzcinowego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- sok 1 pomarańczy
- 1/2 szklanki oleju
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu cayenne
Sposób przyrządzenia:
Udka myjemy, osuszamy i naciermy ze wszystkich stron solą, pieprzem i papryką. Sos sojowy mieszamy z cukrem, sokiem z cytryny i pomarańczy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do oleju, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Powstałą marynatą smarujemy udka i kładziemy je na tacce. Tackę kładziemy na grillu i pieczemy oko. 35 min. kilkakrotnie obracając żeby się równomiernie upiekły.
Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez julias