Tort z fasoli - Kaszubskie specjaly 2
Tort z fasoli - Kaszubskie specjaly 24.57 out of 5 based on 375 voters.
Składniki:
Ciasto:
• 8 jaj,
• 25 dag cukru pudru,
• 20 dag fasoli Jaś,
• 2 dag gorzkich migdałów,
• 5 dag tartej bułki,
• 20 dag dżemu o kwaskowym smaku.
Lukier:
• 25 dag cukru pudru,
• białko jaja,
• łyżeczka mąki ziemniaczanej,
• ewentualnie odrobina soku lub koncentratu z owoców lub warzyw o intensywnym kolorze - jako barwnik.
Przygotowanie:
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i dokładnie zemleć. Fasolę ugotować na pół-twardo, obrać ze skórki i przetrzeć przez niezbyt gęste sito. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać z fasolą i migdałami, oraz delikatnie połączyć z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i piec w średnio gorącym piekarniku około 40 minut. Białko jaja i cukier ucierać (mikserem) 5 minut, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ucierać.
Dodać barwnik. Zimny tort przekroić, przełożyć dżemem, a wierzch posmarować lukrem.
- Szczegóły
- Kategoria: Fasola
- Opublikowano: środa, 20, lipiec 2005 13:53
- Justyn D
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak