Składniki:
• 1 kg świeżych śledzi,
• mała główka białej kapusty,
• winne jabłko,
• cebula,
• 2 łyżeczki musztardy,
• 2 łyżki masła,
• łyżka soku z cytryny,
• po łyżeczce kminku i tymianku,
• sól,
• pieprz.
Przygotowanie:
Umyte śledzie odfiletować. Każdy filet z obu stron posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Kapustę drobno poszatkować, cebulę i jabłko obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. W rondlu rozgrzać masło, włożyć cebulę i jabłko, chwilę smażyć mieszając, po czym dodać kapustę, kminek oraz tymianek, wlać ¾ szklanki wody, dusić na niewielkim ogniu około 10 minut. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, wyłożyć uduszoną kapustą, na niej położyć śledzie, polać stopionym masłem, wstawić do gorącego piekarnika, zapiekać około 45 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami.