Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tajwańska zupa z wieprzowiny ostro kwaśna

Składniki:

  • 8 pokrojonych w paski pieczarek
  • 30 dkg pokrojonej w paseczki chudej wieprzowiny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 30 dkg pokrojonego w drobna (1×1 cm) kostkę tofu
  • 1.5 litra bulionu drobiowego
  • 3 duże plastry imbiru
  • ½ szklanki pokrojonej w paseczki marchewki
  • ½ szklanki pędów bambusa
  • ½ szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki sosu chili
  • 3,5 łyżki rozpuszczonej w wodzie mąki kukurydzianej
  • 1 białko jajka
  • 4 młode, posiekane cebulki


Sposób przyrządzenia:

W rondlu doprowadzić do wrzenia bulion drobiowy, dodać pieczarki i imbir, gotować 10 minut. Imbir usunąć. Do rondla dodać marchew mięso, tofu i pędy bambusa, gotować kolejne 2 minuty, dodać ocet, sos sojowy i sos chili. Wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Zestawić rondel z kuchenki, dodać białko, powoli mieszać aż białko się zetnie. Przed podaniem posypać posiekaną cebulką.
W oryginalnym przepisie dodawana jest pokrojona w paski skrzepła krew wieprzowa, ja zastępuję ją paseczkami wieprzowiny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *