Tajska zupa z krewetek
Tajska zupa z krewetek4.61 out of 5 based on 253 voters.
Składniki:
- 4 duże krewetki
- 100 g pieczarek
- 4 plasterki korzenia galangalu
- 10 posiekanych papryczek chilii
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łodyga kolendry
- 3 listki limetki
- 700 ml wody
- 5 łyżek sosu rybnego
- 5 łyżek soku z limetki
Sposób wykonania:
-
Posiekaną trawę cytrynową, kolendrę i galangal zalać woda i ugotować po czym dodać krewetki w całości i pieczarki pokrojone na plasterki.
Ponownie zagotować i dodać chili i listki limetki.
Trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie zdjąć z ognia i dodać jeszcze sok z limetki oraz rybny sos.
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: poniedziałek, 26, kwiecień 2010 08:10
- Wiktoria Trzeciak
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa