Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kremowa szpinakowa zupa z kurczakiem

Składniki:

  • 500 g szpinaku
  • 250 g ugotowanych krewetek
  • 2 szkl. mleka
  • 1 l bulionu jarzynowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 4ząbki czosnku
  • kilka kropel tabasco
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Szpinak zalać niewielką ilością wody i ugotować po czym całość zmiksować.
    W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek, wówczas dodać mąką i zrobić jasną zasmażkę.
    Następnie zdjąć rondelek z ognia i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko.
    Na koniec dodać zieleninę oraz bulion.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i  sosem tabasco.
    Przed podaniem wrzucić jeszcze krewetki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *