Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka z marynaty

Składniki:

  • 2,5 kg szynki surowej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 20 goździków
  • 10 g cynamonu
  • kromka razowego chleba

    Marynata:

  • 3 cebule
  • 1,5 l octu winnego
  • sól
  • 15 liści laurowych
  • 20 ziaren ziela angielskiego

    Sposób wykonania:
    Szynkę obrać ze skóry po czym natrzeć ja solą.
    Następnie posiekaną cebulę zalać octem , dodać przyprawy i doprowadzić do wrzenia, po czym ją odstawić do ostygnięcia i zalać szynkę.
    Odstawić w chłodne miejsce na 7 dni.
    Po tym czasie wyjąc szynkę z marynaty i naciąć w kratkę .
    W otwory wbić goździki i kawałki cynamonu.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 1, 5 godziny.
     W trakcie pieczenia posypać startym serem oraz skórką z cytryny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *