Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szynka wieprzowa w śliwkowej glazurze

Składniki:

 

  • 2 kg mięsa wieprzowego (karczek lub szynka)

     

    Glazura:

  •  

    • ½ szklanki dżemu śliwkowego
    • ¼ szklanki pikantnego keczupu
    • ½ szklanki sosu sojowego

     

     

    Sposób przyrządzenia:
    Przygotować w dużym rondlu bulion warzywny, przyprawić solą i pieprzem. Do wrzącego bulionu dodać mięso, gotować około 45 minut. Składniki glazury zmiksować. Tak przygotowaną  glazurą dokładnie posmarować wyjęte z bulionu mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  C aż mięso będzie odpowiednio wypieczone. Znakomicie smakuje podawane na zimno jak i na gorąco z dodatkami.

     

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *