Szwajcarska zupa serowa
Szwajcarska zupa serowa4.60 out of 5 based on 451 voters.
Składniki:
- 1 cebula
- 3 dag masła
- 2 dag mąki
- ¾ l mleka
- 1/8 l białego wina
- gałka muszkatołowa
- 1 kromka ciemnego chleba
- 8 dag starego ementalera
- ½ szkl. śmietanki kremówki
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
-
Posiekaną cebulę zeszklić po czy dodać mąkę, wmieszać i rozprowadzi mlekiem oraz winem.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Następnie dodać ser, ponownie wymieszać i trzymać na ogniu do roztopienia się sera.
W między czasie kromki chleba pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.
A do zupy na sam koniec dodać śmietanę i delikatnie połączyć.
Podawać z grzankami.Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Martyna
- Szczegóły
- Kategoria: Zupy
- Opublikowano: poniedziałek, 09, marzec 2009 08:32
- Martyna
- Zupy
- Rosół
- Zalewajka
- Żurek
- Barszcz czerwony
- Zupa pomidorowa
- Zupa rybna
- Zupa gulaszowa
- Zupa grzybowa
- Krupnik
- Chłodnik
- Barszcz Biały
- Grochówka
- Zupa jarzynowa
- Zupa ogórkowa
- Zupa fasolowa
- Zupa pieczarkowa
- Kapuśniak
- Zupa cebulowa
- Zupa kalafiorowa