Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szwajcarska zupa serowa

 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 dag masła
  • 2 dag mąki
  • ¾ l mleka
  • 1/8 l  białego wina
  • gałka muszkatołowa
  • 1 kromka ciemnego chleba
  • 8 dag starego ementalera
  • ½ szkl. śmietanki kremówki
  • sól
  • biały pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Posiekaną cebulę zeszklić po czy dodać mąkę, wmieszać i rozprowadzi mlekiem oraz winem.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Następnie dodać ser, ponownie wymieszać i trzymać na ogniu do roztopienia się sera.
    W między czasie kromki chleba pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.
    A do zupy na sam koniec dodać śmietanę i delikatnie połączyć.
    Podawać z grzankami.

     

    Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez  Martyna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *