Składniki:
- 1 cebula
- 3 dag masła
- 2 dag mąki
- ¾ l mleka
- 1/8 l białego wina
- gałka muszkatołowa
- 1 kromka ciemnego chleba
- 8 dag starego ementalera
- ½ szkl. śmietanki kremówki
- sól
- biały pieprz
Sposób wykonania:
- Posiekaną cebulę zeszklić po czy dodać mąkę, wmieszać i rozprowadzi mlekiem oraz winem.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Następnie dodać ser, ponownie wymieszać i trzymać na ogniu do roztopienia się sera.
W między czasie kromki chleba pokroić w kostkę i przesmażyć na maśle.
A do zupy na sam koniec dodać śmietanę i delikatnie połączyć.
Podawać z grzankami.Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Martyna