Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szkockie bułki

 

Składniki:

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 45 gram masła
  • łyżeczka soli
  • 1/4 kostki drożdży
  • 150 ml letniej wody
  • 150 ml letniego mleka + łyżka do zaczynu
  • 1 łyżeczka miodu
  • olej

Sposób przygotowania zaczynu:
Drożdże pokruszyć, posypać cukrem (niedużo) polać mlekiem i dosypać mąki. Zostawić w ciepłym miejscu na 20 min aż podwoją objętość

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wsypać do najlepiej makutry sporej jak nie to do miski dosyć dużej. Dodać masło starte na grubych oczkach na tarce, wymieszać z solą. Dodać przygotowany wcześniej zaczyn. Wlać mleko(ja podgrzewam chwilkę na ogniu), wodę i miód. Wyrabiać najpierw drewnianą łyżką potem ręką. Na bułki ciasto powinno być „luźne” czyli kleić się lekko do rąk. Zrobić z zagniecionego ciasta kukle i włożyć do miski natłuszczonej olejem, przykryć workiem foliowym i czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1 1/2 godziny. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stoln8ice lekko posypaną mąką. Wygniatać jakieś 5 min, aż będzie elastyczne. Piekarnik wcześniej musi być nagrzany do temp. 200 stopni C. Dwie blachy posmarować olejem. Ciasto podzielić na dwa wałki i podzielić każdy wałek na 8 jednakowych części. Zagnieść i uformować kulę. układać je na blachach w sporych odstępach. Każdą bułkę spłaszczyć nasadą dłoni by ich średnica miała ok 7 cm. Przykryć ścierką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Aż ciasto podwoi objętość. Bułki oprószyć mąką i piec około 15-20 min, aż się zrumienią i wyrosną. Postukać w spód czy wydają głuchy odgłos. Wyłożyć na drucianą siatkę i poczekać aż ostygną Ja uwielbiam je z masełkiem czosnkowym, lub z masełkiem i solą. Same też są pyszne!! polecam!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *