Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak Weroniki P

Składniki:

  • szczupak
  • 3 marchewki
  • ½ selera
  • 3 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 listki laurowe
  • 4 goździki
  • kawałek cynamonu
  • ćwierć łyżeczki kwiatu muszkatołowego
  • 2 szkl. białego wina
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki rodzynków
  • 2 łyżki oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka mąki
  • sól

    Sposób wykonania:
    Szczupaka natrzeć prażoną solą i odstawić na 1godz. w chłodne miejsce.
    W między czasie odpadki z ryby, jarzyny, korzenie, cebulę oraz natkę pietruszki zalać 3 szkl. wody i ugotować wywar po czym przetrzeć całość przez sito i zalać szczupaka.
    Dodać obrane cytryny pokrojone na plasterki, wino, oliwę oraz pozostałe składniki, wymieszać i trzymać na ogniu ok. 30-35 min.
    Pod koniec duszenia dodać mąkę przesmażoną na rozgrzanym maśle rozprowadzoną 2 łyżkami wody.
    Pozostawić jeszcze przez chwile na ogniu.
    Miękką rybę ułożyć na półmisku, polać sosem i przybrać gałązkami natki pietruszki.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *