Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Surówka buraczana

Składniki:

  • botwinka 4 pęczki
  • oliwa 8 łyżek
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki

    Sposób przyrządzenia:
    Botwinę z buraczków należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odciąć od
    niej buraczki, które następnie należy wrzucić je do osolonego wrzątku i
    zagotować. Po około 10- 15 minutach należy dorzucić do buraczków liście i
    gotować kolejne 8 minut, po czym odcedzić. Buraczki należy teraz obrać
    ze skórki, następnie pokroić w cienkie plastry, zaś liście pokroić w
    drobne paski. Sok z cytryny należy połączyć z posiekanym na drobno
    czosnkiem, po czym doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Ciągle
    mieszając należy wlewać powoli oliwę, do momentu, gdy powstanie sos.
    Liście należy przełożyć do salaterki, po następnie zalać je sosem, po
    czym obłożyć plasterkami burków i dobrze ochłodzić.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *