Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Steki wieprzowe w pestkach słonecznika

Składniki:

    • 600 g łopatki wieprzowej
    • 80 g pestek słonecznika
    • 4 łyżki masła
    • 1 żółtko
    • 1 kostka bulionowa
    • 3 łyżki tartej bułki
    • 1 łyżka posiekanej natki
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki oleju do smażenia


    Sposób przyrządzenia:
    Pestki słonecznika rozdrobnić, uprażyć na suchej patelni. 3 łyżki masła utrzeć z żółtkiem. Kostkę bulionową drobno pokruszyć, dodać tartą bułkę, natkę i pestki słonecznika, wymieszać. Połączyć z masą maślaną. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na 4 dosyć grube plastry, oprószyć solą i pieprzem. Olej i pozostałe masło rozgrzać na patelni, wkładać porcje mięsa, smażyć z obu stron przez ok. 3-4 min. Steki przełożyć na blachę do pieczenia, na każdym rozłożyć warstwę panierki, podlać tłuszczem ze smażenia. Zapiekać przez ok. 10 min w piekarniku, nagrzanym do temp. 250°C. Steki podawać z ziemniaczaną zapiekanką lub frytkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *