Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sos z chrzanu i rodzynek

Składniki:
• 2 łyżki masła
• 1,5 łyżki mąki
• 2 szkl. mleka
• 4 łyżki gęstej śmietany
• 2 surowe żółtka
• 50 g rodzynek
• 1,5 szkl. świeżego startego chrzanu
• łyżka soku z cytryny
• sól
• cukier

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, rozprowadzić mlekiem i trzymać na ogniu do zgęstnienia, wówczas dodać sparzone rodzynki i doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Następnie śmietanę ubić razem z żółtkami i wlać do sosu po czym dodawać starty chrzan wymieszany z sokiem z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Zośka Białaś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *