Śledziowa sałatka z ryżem
Składniki:
1 szkl. ugotowanego ryżu
1 winne jabłko
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
½ szkl. mleka
1 śledź
1 kwaszony ogórek
1 marynowana czerwona papryka
1 mała cebula
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
¼ łyżeczki mielonej papryki
cukier
1 łyżka soku z cytryny
Sposób wykonania:
Śledzia namoczonego w mleku obrać ze skóry i ości po czym pokroić w dużą kostkę.
Jabłko, cebulę, ogórka oraz paprykę również pokroić w kostkę.
Następnie ryż wymieszać z sokiem i skórką z cytryny i połączyć z resztą składników sałatki.
Składniki podane na sos dokładnie wymieszać ze sobą i polać sałatkę.