Sos poziomkowy z wanilią
Sos poziomkowy z wanilią 4.64 out of 5 based on 104 voters.
Składniki:
- 250 g poziomek
- 80 g cukru
- ćwierć laski wanilii
-
Poziomki przetrzeć przez sito po czym podzielić na dwie części.
Do jednej dodać cukier oraz pokrojoną wanilie oraz 80 ml wody i doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie wyjąć wanilię wydłubując z niej ziarenka, które pozostawić w sosie.
Na koniec dodać pozostałe owoce i całość dokładnie wymieszać.
Następnie żółtka utrzeć razem z cukrem w kapeli wodnej po czym nie przerywając ubijania dodawać stopniowo owoce.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: czwartek, 09, czerwiec 2011 00:22
- Łucja Bednarczyk
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny