Sos pomidory na szybko
Sos pomidory na szybko4.67 out of 5 based on 135 voters.
Składniki:
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- ½ kostki bulionowej
- 100 ml kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym maśle przeszyć mąkę po czym dodać koncentrat pomidorowy.
Trzymać na ogniu około 2 minut cały czas mieszając.
Po tym czasie stopniowo wlewać 100 ml wody oraz wrzucić kostkę rosołową.
Gotować jeszcze 2 minuty i wlać śmietanę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i zagotować.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: poniedziałek, 13, czerwiec 2011 09:24
- Asia Łukasik
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny