Sos grzybowy*
Sos grzybowy*4.10 out of 5 based on 115 voters.
Składniki:
- 1 kg grzybów
- 25 dag cebuli
- 1 śmietana
- olej
- czubata łyżka mąki
- przyprawy: bazylia, pieprz, papryka łagodna, papryka ostra, cząber, rozmaryn, liść laurowy, ziarnko angielskie
Zeszklić cebulę pokrojoną w paseczki. Pokrojone grzyby i już obgotowane pokroić w plasterki. Dusić razem do miękkości grzybów na oleju. Dodać przyprawy. Mąkę rozbić ze śmietaną, przelać przez sito, zagotować. Można dodać sos sojowy lub bulion. Podawać z półwytrawnym winem.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Olga Szałata
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy grzybowe
- Opublikowano: piątek, 13, styczeń 2006 00:00
- Oleczka 85