Sos cebulowy
Sos cebulowy4.48 out of 5 based on 248 voters.
Składniki:
- 5 pokrojonych w kostkę cebul
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki gęstej śmietany
- 4 łyżki mąki pszennej
- szczypta cukru
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę ugotować w szklance wody, miękką zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na maśle przygotować białą zasmażkę z mąki. Dodać cebulę i bulion drobiowy, zagotować. Dodać śmietanę, przyprawić do smaku i ponownie przetrzeć przez sito.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: piątek, 30, czerwiec 2006 00:00
- Iza
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny