Sos borowikowy z pomidorami
Sos borowikowy z pomidorami 4.66 out of 5 based on 105 voters.
Składniki:
- 400 g świeżych borowików
- 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- 1 cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
-
Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły.
Następnie na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekana cebule, szalotkę oraz czosnek.
Wówczas wrzucić pomidory pokrojone w kostkę oraz odcedzone grzyby.
Całość dokładnie wymieszać i dusić na małym ogniu.
Na koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: czwartek, 24, listopad 2011 13:49
- Marzena Żaba
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny