Sos Aleksandry
Sos Aleksandry 4.64 out of 5 based on 128 voters.
Składniki:
- 1 szkl oleju arachidowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 3 łyżki posiekanych oliwek
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo po czym żółtka oddzielić od białek i utrzeć je razem z musztardą.
W trakcie ucierani dodawać stopniowo olej.
Na koniec wrzucić jeszcze oliwki, kapary, posiekane białka, zioła oraz ocet.
Całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
- Szczegóły
- Kategoria: Sosy
- Opublikowano: wtorek, 14, luty 2012 09:38
- Aleksandra Bijak
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny