Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smoczy owoc – przygotowanie do spożycia

Smocze owoce uprawiane są w Azji Południowo Wschodniej, Meksyku, Ameryce Środkowej i Izraelu. Występują w 3 odmianach kolorystycznych. Owoc smoka jest niskokaloryczny, zawiera wiele przydatnych organizmowi człowieka składników w tym witaminę C, fosfor, wapń, przeciwutleniacze i błonnik. Smak owocu przypomina smak kiwi i gruszki. Wybieramy owoce o jasnej skórce z niewielką ilością plam. Zbyt duża ilość plam świadczy o tym że owoc nie jest świeży, inną oznaką są zbrązowiałe, łamliwe końce liści.  Skórka powinna być elastyczna, niezbyt miękka.

 

 

 

  • Aby przygotować owoc do spożycia potrzebny jest długi, ostry nuż. Owoc dzielimy wzdłuż na dwie połowy.

 

.

 

 

 

 

  • Przecięty owoc odsłania miąższ z czarnymi, jadalnymi pestkami.

 

 

 

 

 

 

  • Używając łyżki oddzielamy miąższ od skórki

 

 

 

 

 

 

                                                                         

 

 

 

 

 

 

 

 

          

  • Miąższ kroimy wg potrzeb.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *